Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Krajská vědecká knihovna v Liberci se opět zapojí do Dnů české a německé kultury

Maršálková Ivana

sekretariát Ing. Květy Vinklátové, náměstkyně hejtmana, resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu

  • 18. 10. 2017 12:00

Sdílet článek

Krajská vědecká knihovna v Liberci se dlouhodobě účastní Dnů české a německé kultury, které se konají s podporou Nadace Brücke-Most Stiftung. Do letošního 19. ročníku, který probíhá od 26. října do 12. listopadu, se připojila jako jediný zástupce za Liberecký kraj. „Liberecký kraj je hraničním krajem s Německem a je samozřejmé, že obyvatelé na obou stranách hranice mají zájem o kulturu, historii a život svých sousedů. Podobné akce nás sbližují a pomáhají ty hranice stírat. Liberecký kraj vítá a podporuje takovou iniciativu svých organizací.“, podotýká Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Knihovna každoročně přispívá k programu těchto dnů tím, že připraví česko-německý program. V minulých letech se podařilo uspořádat ve velkém sále knihovny divadlo či koncert německých umělců, autorská čtení, větší množství přednášek, promítání filmů. Program zpestřily i výstavy, v loňském roce se velmi vydařila výstava panenek oblečených do lužickosrbských krojů doprovázená přednáškou na stejné téma. „Chceme tím přispět k poznání jazyka a kultury našich sousedů a přiblížit nám, Čechům, zajímavé turistické cíle a místa v Německu.“, uvedla ředitelka knihovny Blanka Konvalinková.

„Letos začínáme už 20. 10. 2017 v 17 hodin, ještě před oficiálním zahájením DČNK. Liberecký program zahájí výstava a přednáška na téma VIA SACRA – cestování bez hranic. Přednášky se ujme jeden ze zakladatelů této turistické stezky, bývalý ředitel žitavských muzeí Volker Dudeck.“, doplnila Konvalinková. Via Sacra vede po jedinečných sakrálních stavebních dílech a uměleckých pokladech rozmístěných v Trojzemí Německa, Polska a České republiky. Přednášku doplní výstava fotografií regionálních fotografů.

Na 23. 10. 2017 od 18.00 je připraven německý film určený hlavně mladým lidem s názvem FAKJŮ PANE UČITELI (Fack Ju Göhte), což je komedie o zlodějíčkovi, který se nedobrovolně stal učitelem na Goetheho gymnáziu, kde pro to, aby zkrotil neukázněné teenagery ve třídě 10. B, používá sice drastické, ale účinné metody.

Program letošních Dnů české a německé kultury v Liberci uzavře 3. 11. 2017 od 18 hodin komorní koncert výrazné liberecké violoncellistky Vladimíry Sanvito. Během večera s prostým názvem VIOLONCELLO zazní skladby českých a německých hudebních skladatelů, mj. Johanna Sebastiana Bacha, Antonína Dvořáka, Bohuslava Martinů, Roberta Schumanna. Paní Vladimíru Sanvito na klavír doprovází Jiřina Goldsteinová.

Kompletní program 19. ročníku Dnů české a německé kultury lze najít zde:

http://www.tschechische-kulturtage.de/dresden/cz/programm/index.php

TZ: Krajská vědecká knihovna v Liberci,

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky