Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj věnuje statisíce na opravu střechy kostela v Raspenavě

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 10. 05. 2022 15:51

Sdílet článek

Také v letošním roce odsouhlasili krajští radní a zastupitelé poskytnutí peněz na obnovu památek v rámci individuálních dotací. Tato částka činí 13,8 milionu korun. Jedním z projektů, které se dočkají podpory, je druhá etapa opravy střechy kostela Nanebevzetí Panny Marie v Raspenavě. Na ni uvolní kraj 800 tisíc korun; na předchozí loňskou etapu věnoval 650 tisíc.

„Vážíme si každého majitele památky, který se pustí do odpovědné obnovy. Snažíme se podporou ze strany kraje lidi motivovat, aby k obnovám přistupovali a byly tak zachovány mimořádné stavby pro budoucí generace, ale i stavby drobnější, které mají památkovou ochranu a jsou třeba i jen dokladem způsobu života lidí nebo nějaké činnosti,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Raspenavě je nemovitou kulturní památkou a vznikl v letech 196 až 1907 přestavbou barokního kostela z první poloviny 18. století. Jednolodní novobarokní stavbu s prvky secese  kryje sedlová střecha, obdélníkový presbytář valbová střecha se zkosenými rohy. Krytinu tvoří bobrovka na hustém laťování – už však dožila a střechou proto do objektu zatéká.

Po druhé etapě opravy střechy bude následovat fáze poslední. Ta spočívá v obnově střechy nad presbytářem, sakristií a dodělávkách souvisejících s předchozími etapami, jakými jsou například dočišťovací práce, dílčí nátěry a podobně.

V závěru roku 2012 se Raspenava stala místem unikátního archeologického nálezu – při výkopech pro stavbu kanalizace archeologové našli základy gotického kostela, jehož stáří spadá do 14. či 15. století. Podařilo se jim odkrýt roh jeho sakristie, část zdi obklopující kostel a pohřebiště čítající 40 velmi zachovalých kosterních pozůstatků. Archeologům se tak podařilo objevit první středověký kostel na Frýdlantsku.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky