Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj přispěje na renovaci vitráží v obřadní síni na radnici v Rokytnici

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 20. 08. 2020 14:27

Sdílet článek

Rozebrání, vyčištění, doplnění a sestavení. Přesně v tomto pořadí se uskuteční renovace vitrážového okna na jižní straně budovy radnice v Rokytnici nad Jizerou. Jeho zrestaurování podopřil Liberecký kraj částkou 84 071 korun.

V plánu je také zhotovení nového rámu, který bude tvořit přesnou tvarovou a materiálovou repliku a součástí obnovy je i restaurování okenních ostění. „Jsme rádi, že se okno zachovalo ve stavu, kdy je ještě možná jeho rekonstrukce,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Radnice v Rokytnici pochází z let 1902 až 1903 a z architektonického hlediska se jedná o pozoruhodnou stavbu: autoři Viktor Kraus a Kleofas Hollmann čerpali inspiraci v historizujících formách zaalpské renesance a zároveň již pracovali s tvaroslovím nastupující secese. Stavitelem byl místní Josef Hájek, který byl činný i třeba v Turnově nebo Frýdlantu.

Výzdoba obřadní síně a šatny v podobě zrcadel, osvětlení, vitráží, stolu a dalších dekorací a mobiliáře z roku 1971 tvoří výrazný, ze současného pohledu památkové péče hodnotný a autentický dobově autentický celek, který by měl zůstat zachován.

Budova radnice je v současné době využívána především jako zázemí Městského úřadu, je zde umístěno infomační centrum a ordinace lékařky. Nově byla zpřístupněna radniční věž, která umožňuje návštěvníkům výhled na okolní panorama a celé náměstí.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky