Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj pomůže deseti miliony kulturním organizacím zřizovaným statutárním městem Liberec

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 20. 05. 2020 13:14

Sdílet článek

Na vzájemné podpoře kulturních organizací, jejichž význam překračuje hranice regionu, dlouhodobě spolupracují statutární město Liberec a Liberecký kraj. Vzhledem k nynější komplikované situaci související s koronavirem však potřebují městské kulturní organizace  finanční pomoc. Rada kraje proto schválila poskytnutí mimořádného příspěvku. Jde o dotaci ve maximálně 10 milionů korun s tím, že bude činit nejvýš polovinu propadu příjmů dotčených příspěvkových organizací.

„Město Liberec, které výrazně doplácí na nerovný přístup v rozpočtovém určení daní a potýká se s historickým zadlužením, je k tomu ještě nuceno ustát mnohamilionové propady tržeb ve svých organizacích. V případě některých městských organizací by dopad mohl být fatální. Uvědomujeme si jejich význam pro celý kraj, a proto jsme rozhodli o jednostranné pomoci,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Celkovou částku statutární město Liberec rozdělí mezi své organizace: peníze obdrží zoologická a botanická zahrada, Naivní divadlo a Divadlo F. X. Šaldy. „Věřím, že ani milovníci obou zahrad a obou divadel nenechají své oblíbené kulturní stánky na holičkách a budou se snažit dohnat to, co za uplynulé měsíce zmeškali,“ dodala Květa Vinklátová.

Kraj a město si s dotováním svých příspěvkových organizací pomáhají již řadu let, byť se v uplynulých letech jednalo spíše o menší podporu. V loňském roce přistoupily Liberec a Liberecký kraj ke vzájemné dohodě podpory investic v poměru 10 milionů ze strany Libereckého kraje do městských organizací a 5 milionů ze strany města do těch krajských, jimiž jsou Krajská vědecká knihovna, Severočeské muzeum a Oblastní galerie.

„Právě v souvislosti s vlnou pandemie a důsledky, které přinesla, jsme rozhodli, že desetimilionovou výši příspěvku městským kulturním institucím zachováme i pro letošní rok,“ řekla statutární náměstkyně hejtmana Jitka Volfová. „Odhadovaný propad příjmů Divadla F. X. Šaldy, Naivního divadla, botanické a zoologické zahrady od března do srpna letošního roku je více než 30 milionů korun,“ doplnil hejtman Martin Půta.

 

Youtube video

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky