Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj podpoří statisíci obnovu poničené vzorkovny vitráží na Českolipsku

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 27. 07. 2020 16:20

Sdílet článek

Obnovu zajímavých historických staveb dlouhodobě podporuje Liberecký kraj. Další památkou, na jejíž rekonstrukci z dotačního fondu přispěl, je vzorkovna vitráží v Okrouhlé na Českolipsku. Jde o pozoruhodné spojení vcelku prosté budovy bývalé dílny s impozantní neogotickou věží vyplněnou vitrážovými okny. V České republice nemá tato stavba obdoby.

„Obnovit památku je finančně i odborně velmi náročná práce. Jsem ráda, že máme v kraji zodpovědné majitele, kteří cenné historické stavby nenechají chátrat a snaží se je obnovit. Je to někdy práce po etapách, ale postupně se daří. Mimo jiné i za pomoci dotací Libereckého kraje,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Chrámová věž byla postavena v roce 1893 továrníkem Karlem Meltzerem a sloužila jako vzorkovna vitráží, jež jeho podnik vyráběl, přičemž interiér údajně sloužil jako zimní zahrada. Vznikla tak vlastně unikátní ukázka toho, kterak svůj podnik kvalitně prezentovat a poukazovat na pestrý výrobní sortiment.

Kaple se tyčí do výšky 24 metrů a má vysoká lomená okna s kružbou. Pod okrasným baldachýnem zvenčí byly mezi okny umístěny sochy znázorňující umění (sloup a paleta), vědu (sova a kniha), obchod (balíky, kotva a okřídlená hůl boha Merkura), řemeslo (ozubené kolo a přadeno) a bohyně Ceres (roh hojnosti, dožínkový věnec v hlavě) a Floru (květena v záhybu řízy a květinový věnec). Sochy byly šamotové, zhotovené firmou E. March Söhne z Charlottenburgu u Berlína.

Pestře malovaná okna zdobily figurální motivy, ornamenty a nápisy. Během poválečných let však věž silně utrpěla a zchátrala. Právě na třetí etapu restaurování a obnovu vitráží podle restaurátorského záměru, zpracovaného Jaroslavem Skuhravým připadá krajská dotace. Její výše činí 300 tisíc korun.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky