Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Katoličtí kněží se poprvé společně setkali s představiteli Libereckého kraje

Mgr. Fulková Andrea

vedoucí oddělení tiskového a vnějších vztahů

  • 26. 09. 2017 14:28

Sdílet článek

Památková péče, církevní památky a možnosti spolupráce v rámci cestovního ruchu – to byla témata prvního setkání římskokatolických duchovních s představiteli Libereckého kraje, které proběhlo 18. září 2017 v Liberci.

Historicky první setkání římskokatolických duchovních působících ve farnostech na území Libereckého kraje s jeho představiteli se uskutečnilo v druhé polovině září v budově Krajského úřadu v Liberci. Tématem schůzky, které se mj. účastnil liberecký hejtman Martin Půta a generální vikář litoměřické diecéze Mons. Martin Davídek, byla památková péče, církevní památky a možnosti spolupráce v rámci cestovního ruchu. Krajští úředníci představili dotační programy, které Liberecký kraj poskytuje na kulturní programy a obnovu kulturních památek, záměry kraje v oblasti cestovního ruchu a některé projekty, kde se daří městům, obcím a spolkům s farnostmi dobře spolupracovat. V diskusi pak obě strany reagovaly na vznesené podněty.

„Liberecký kraj vnímá farnosti v kraji jako důležité nejen z duchovního hlediska, ale také z pohledu života místních obyvatel. Kostel je místem pro setkání člověka s Bohem, ale také místem pro setkání lidí. Také z hlediska rozvoje cestovního ruchu jsou kostely klíčovým prvkem v krajině. Rádi bychom se s faráři postupně domluvili na tom, že budou kostely v kraji otevřené alespoň v jednom stejném dnu v týdnu. Víme, že bude třeba spolupráce ze strany obcí a místních lidí, a jsme připraveni být těmto dohodám nápomocni,“ říká Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Jedním z příkladů dobré praxe, které zde byly odprezentovány, je projekt „Jablonecké kostely otevřeny“, jenž podle slov Petra Beitla, primátora Jablonce nad Nisou, město ve spolupráci s tamními církvemi úspěšně pořádá již deset let. Jana Doubková, jedna ze zakládajících členek Spolku pro obnovu kostela v Horní Řasnici, poukázala především na to, že se podařilo dlouhodobě uzavřený kostel otevřít a jeho postupná obnova nese první ovoce: do kostela se vrátil zrestaurovaný oltář, jsou zde slouženy příležitostné bohoslužby a konají se tu koncerty.

Litoměřické biskupství podrobněji představilo projekt Via Sacra, který už dvanáct let propojuje duchovní a kulturní centra evropského významu v trojzemí Čech, Horní Lužice a Dolního Slezska. V letošním roce byla zahájena transformace projektu s cílem česká zastavení v Jablonném, Hejnicích, Českém Dubu, Mnichově Hradišti, Horní Polici, Rumburku a Broumově sdružit ve spolek, jehož partnery by mohly být město Liberec s Libereckým krajem a Biskupstvím litoměřickým.

Duchovní ocenili především lidskou rovinu setkání, to, že se mohli s představiteli kraje takto osobně vůbec setkat a sedět s nimi tzv. u jednoho stolu.

„Pro mne to bylo přínosné setkání, které utvrdilo moji naději v tom, že věci se ubírají dobrým směrem a že spolupráce mezi farností, krajem a městem je možná,“ řekl P. Pavel Mayer OP, děkan z Jablonného v Podještědí, do jehož správy patří také kostel Nejsvětější Trojice v Petrovicích, který prochází v posledních letech zásadní obnovou. Jedna z nejzničenějších památek Libereckého kraje ležící v hraniční obci na pomezí České republiky a Německa má být do budoucna místem setkávání Čechů a Němců – místem, kam se vrátí nejen bohoslužby, ale i koncerty, výstavy a divadelní představení jako nový duchovní obsah tohoto prostoru. Kostel se za pomoci dotací opravuje již pátým rokem. Postupně má nová okna a střechu, bylo opraveno jeho průčelí i strop, část fasády a dvě vitráže v presbytáři. Letošní náklady na opravy přesáhnou 700 tisíc Kč – z toho Ministerstvo kultury poskytne 300 tisíc Kč, Liberecký kraj 300 tisíc, město Jablonné 50 tisíc a Biskupství litoměřické 30 tisíc Kč. Zbytek bude hradit farnost Jablonné.

Další ze společných setkání římskokatolických duchovních a představitelů kraje by se mohlo uskutečnit příští rok.

 

Zdroj:

Tisková zpráva Biskupství litoměřického

Jana Michálková, tisková mluvčí

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky