Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kam vyrazit naboso? Do Pěnčína, Harrachova i za hranice

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 25. 06. 2020 16:25
  • Rozvoj

Sdílet článek

Kdysi se chodilo naboso zcela běžně, ale později, s rozvojem civilizace, se od toho prakticky upustilo. Trendem dnešní doby je aspoň načas se k tomuto blahodárnému způsobu pohybu, který je v souladu se zdravým životním stylem, vracet. Takzvané stezky bosou nohou nabízí i Liberecký kraj.

„Každý si jistě pamatuje, že v dětství běhal naboso úplně běžně. Dnes jsou lidé rádi, když si nanejvýš sundají boty doma na zahradě nebo na dovolené v písku na pláži. Takže se vlastně chůze naboso stává místo přirozenosti zážitkem,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Novinkou v regionu je zcela nová, volně přístupná Stezka bosou nohou v areálu Kittelovsko na Krásné u Pěnčína. Pěšinka připomínající tvar ležaté osmičky je vysypaná kůrou, pískem, trávou, kameny, oblázky, dřevem, smrkovými větvičkami, jehličím i pilinami, ale i šiškami a mechem; vzhledem k tomu, že areál se nalézá v Křišťálovém údolí, nechybí ani skleněné korálky.

Druhá stezka pro bosé pěšáky se nalézá v Ekoparku v Liberci. Kromě smyslového hmatového chodníku tu jsou relaxační prvky určené pro pobyt v přírodě, piknikové paloučky, vyhlídkové rozhledny pro pozorování a naslouchání zvukům přírody, ale i pro přespání v přírodě, obří pískoviště, prolézačky, knihobudky, houpací sítě, hmyzí hotely, mini zoo, čapí hnízdo z větví, dětské bludiště, přírodní stezka pro chůzi na boso, interaktivní javorový altánek plný dřevěných skládaček a mnoho dalšího.

Boty dolů musí i v Krkonoších: stezku mají od loňska pod Čertovým vrchem v Harrachově. Zde se přebrodí potok, projde se šiškami, vyzkoušet si lze chůzi na chůdách i balanc na laně. Smysly návštěvníků prověří celkem 15 stanovišť.

Protože se po opadnutí koronavirové pandemie a s ní souvisejících omezení opět může cestovat, nelze než doporučit výpravu do Německa: ve vesnici Mittelherwigsdorf je přibližně kilometr dlouhá stezka poblíž řeky Mandavy, která nabídne zajímavé zážitky i osvěžení.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky