Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hrad Svojkov: skála, pískovec a přítel Mistra Jana Husa

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 01. 12. 2020 11:23
  • Magazín

Sdílet článek

Českolipsko – region skal, pískovce a mnoha zřícenin hradů či hrádků. Jedním z takových je i Svojkovský hrad, který pochází zřejmě ze začátku 14. století. Byl postaven na 20 metrů vysokém kuželovitém vrchu v údolí pod svojkovským skalním masivem.

„Pokud se výletníci vydají na Svojkov, budou mít příležitost poznat i jeho zajímavé okolí. Třeba Modlivý důl s Wagnerovou kaplí, vytesanou do skály, nebo zajímavou jeskynní soustavu,“ uvedla  Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Při stavbě panského sídla bylo využito skalní podloží a některé části hradu pak stavebníci vytesali přímo do skály. Také pískovec, z něhož se zdi rodily, dělníci získávali z blízkého okolí. Výška skály umožnila výstavbu ve třech patrech, přičemž schody vedly po vnějších stěnách.

Od roku 1381 byli vlastníky Svojkova páni z Chlumu. Za zmínku stojí, že nejznámější osobností tohoto rodu se stal Jan z Chlumu, zvaný Kepka, jenž spolu s Václavem z Dubé doprovázel Mistra Jana Husa na koncil do Kostnice. Stal se stoupencem jeho učení a zároveň Husovým oddaným přítelem.

V 16. století hrad chátral, v roce 1590 byla dřevěná část hradu stržena a spálena. V roce 1650 započali noví majitelé stavbu malého barokního zámku na úpatí hradního vrchu. V 2. polovině 19. století byla zřícenina hradu upravena novými romantickými prvky.

Sdílet článek

Zpět

Další aktuality

Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky