Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Historická roubenka v Semilech se pyšní novou střechou

Mgr. Langer Jiří

  • 31. 07. 2014 12:21

Sdílet článek

(Zpráva Města Semily) Malebnost jedné z historických roubenek v Jílovecké ulici v centru města Semily navrátila nová střecha z ručně štípaného šindele. Od tradičně zpracované krytiny si semilští památkáři slibují kromě vizuálního efektu delší životnost.

"Technický stav dosavadní střechy nebyl dobrý, a to přesto, že byla střecha v roce 1997 kompletně opravena. Příčinou dožití původní krytiny byl zřejmě fakt, že se použil řezaný dřevěný šindel. Dnes je položen šindel ručně štípaný a bude-li střecha pravidelně natírána, dosahuje životnost dřevěného šindele i víc jak 50 let." vysvětluje Mgr. Roman Hedvičák, pracovník památkové péče MěÚ Semily.

Oprava střechy byla provedena firmou Šindele dřevěné s.r.o., Pěnčín a celkové náklady opravy dosáhly výše 145 tis. Kč. S ohledem na skutečnost, že původní roubená chalupa je nemovitou kulturní památkou, instalace uvedeného typu krytiny byla základním požadavkem pro udržení autenticity i výpovědní hodnoty stavby.

„Jelikož oprava vykazuje značné vícenáklady spojené právě s požadavky státní památkové péče, udělil Liberecký kraj na žádost semilského muzea, které chalupy spravuje, z grantových prostředků určených na podporu oprav kulturních památek i příslušnou dotaci ve výši 64 tisíc korun,“ doplnila místostarostka Semil Lena Mlejnková.

 

 

"Zelená" roubenka čp. 103 - včera a dnes

Chalupa č.p. 103 je velmi kvalitní ukázkou drobné lidové architektury Podkrkonoší pocházející z roku 1785. Stavba je vyroubena na základě ve tvaru písmena L, zastřešená je sedlovou střechou s jednostranným bočním přesahem nad přístavkem chléva. Typologicky se jedná o lidovou architekturu trojdílné komorové dispozice s částečným podsklepením. Společně s chalupami č.p. 102 a 104 tvoří neopakovatelný malebný intaktně dochovaný celek dokládající způsob života i podobu okrajové části města na konci 18. století, kterou obývali domkáři a drobní řemeslníci.  

V současnosti zelená roubenka "žije dětským smíchem" - své zázemí zde našlo o.s. Semínko země, které zde pro děti pořádá mimoškolní a volnočasové aktivity zaměřené na přirozený vývoj v souladu s přírodou.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky