Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Dřevěnou zvonici v Dolní Sytové připravily války o oba zvony

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 04. 11. 2020 15:26

Sdílet článek

Začátek a konec práce, příchod smrti, vypuknutí požáru, příval velké vody a jiné pohromy. To vše od nepaměti ohlašoval lidem na vesnicích i v městech zvuk zvonu. Ten visel zpravidla ve vížce školy, rychty či hostince, leckde měli i zvoničky zděné nebo dřevěné.

„Rituály lidé dodržovali při nejrůznějších příležitostech. A právě zvony a různé druhy zvonění měly svůj velký význam. Podle zvonění lidé poznali, co se zrovna přihodilo anebo se prostě jen orientovali v čase,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Dřevěná zvonička štenýřového typu byla v roce 1790 postavena také v Dolní Sytové. Svým kónickým osmibokým tvarem a šindelovým pokrytím však působí dojmem ještě starším. Zvon byl za první světové války zrekvírován a nový pořídila obec nákladem 900 Kč v Praze roku 1919. Ten však za druhé světové války následoval osud svého předchůdce.

Další zvon z dílny Marie Tomáškové-Dytrychové z Brodku u Přerova byl do sytovské zvoničky zavěšen až v roce 1998. Má hmotnost 42 kilogramů, průměr 39 centimetrů, naladěn je do tónu C a je zasvěcen svaté Zdislavě.

Zvonictví bývalo v Dolní Sytové dříve dědičné v domě číslo 43, kde se až do roku 1910 říkalo U zvoníků. Dalšími zvoníky byli Josef Pospíšil, obuvník z čísla 119, a po jeho smrti roku 1929 školnice Marie Kubánková. Nynější zvon je vybaven elektrickým pohonem s elektronickým časováním. Díky tomu zvonička denně zvoní a plně tak slouží svému účelu.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky