Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Do libereckých výtvarných „Lázní“ přišlo za tři dny přes tři a půl tisíce milovníků umění

Mgr. Langer Jiří

  • 03. 03. 2014 18:52

Sdílet článek

Oblastní galerie na Masarykově třídě v Liberci, v novém objektu zvaném „Lázně“, se v pátek v 10 hodin otevřela veřejnosti.

Za tři dny expozici nejmodernější galerie v České republice navštívilo 3542 lidí.

„V pátek 919, v sobotu 1501 a v neděli 1122 návštěvníků, že jsme ani nestíhali doplňovat letáky,“ pochvaloval si ředitel Jan Randáček.

„Dá se říct, že denní návštěvnost se rovnala průměrné měsíční návštěvnosti ve staré galerii,“ dodal s nadsázkou.

Podle něj se prakticky se nevyskytly problémy, lidé se naučili používat kočárky pro děti a přenosná sedátka a kavárna praskala ve švech.

„V neděli dokonce kavárníci otevřeli i terasu,“ připomněl ředitel.

Oblastní galerie s přesunem do Lázní také upravila svou otvírací dobu a vstupné. Návštěvníci sice zaplatí 80 korun, ale každý čtvrtek je bude čekat volný vstup do všech expozic a na všechny výstavy. Čtvrtek bude také dnem, na který budou směřovány všechny vernisáže, komentované prohlídky nebo přednášky. Soboty pak budou patřit výtvarným dílnám pro děti nebo kurzům pro dospělé. Galerie bude pro návštěvníky otevřená denně mimo pondělí od 10 do 17 hodin a každý čtvrtek do 19 hodin.

Viz také video: http://www.youtube.com/watch?v=X2s0cA6ELmE

Na úvod letošní výstavní sezóny je připravena tematická výstava českého i zahraničního současného umění, která představí obrazy, instalace, plastiky i video, jež spojuje téma plavání a vztah člověka k vodnímu živlu. - expozice Plavci.

 Kromě nové expozice umění v Čechách, na Moravě a ve Slezsku galerie připravila zcela novou expozici věnovanou sběrateli a mecenáši Heinrichu Liebiegovi, znovu ukáže díla holandských mistrů 16. - 18. století ze svých sbírek, ale připomene rovněž historii lázní a galerie. Galerie ale připravila rovněž výstavy staré grafiky z doby císaře Rudolfa II., výstavu o současné architektuře Tyrolska nebo speciálně koncipovanou výstavu Jana Mladovského.

V expozici Na vlnách umění, se mezi tradičními jmény českých výtvarníků představí také ti, kteří žili v tehdejším Československu do konce druhé světové války a kvůli historickým okolnostem byli často přehlíženi. Spojení českého a německého živlu, tolik typického pro Liberec, bychom v českých galeriích hledali těžko a liberecká galerie jde v tomto směru příkladem.

„Chceme, aby se k nám návštěvníci vraceli. Proto jsme se rozhodli umožnit jim volný vstup na výstavy. A současně v tom vidíme bourání bariér, protože si uvědomuji, že vyšší vstupné může být pro někoho překážkou v návštěvě galerie,“ prohlásil Jan Randáček.

„Jsme velmi ráda, že jsme tuto návštěvnickou strategií za zřizovatele - pro Liberecký kraj, prosadili, aby se do galerie naučili chodit i méně žhaví zájemci o výtvarné umění,“ doplnila s úsměvem náměstkyně hejtmana pro kulturu hana Maierová.

Oba jsou přesvědčení, že zájem o návštěvu nové galerie a zejména nové výstavy potrvá co nejdéle.

„Věřím, že už o jarních prázdninách k nám dorazí malí i velcí, když nebude sníh,“ zve Jan Randáček.

Oblastní galerie Liberec byla založena v roce 1953. Až do roku 2013 sídlila v Liebiegově paláci v ulici U Tiskárny v Liberci. Spravuje pátou největší sbírku evropského výtvarného umění v České republice se širokým časovým záběrem od renesance po současnost.

Viz také video: http://youtu.be/ZZDVwhL6vBU

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky