Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Dílna s Květou naučí práci s papírem, textilem i korálky

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 21. 06. 2019 00:00

Sdílet článek

Jednou z oblastí, kterou Liberecký kraje podporuje z dotačního fondu, je i řemeslná a zážitková turistika. V letošním roce podpořil kraj takto zaměřené aktivity celkovou částkou 1 168 118 korun. Jednou z akcí, kterou kraj podpořil, je Dílna s Květou ve Smržovce.

Jedná se o akci pro děti, rodiče a prarodiče, kteří si za pomocí různých výtvarných technik vyrábějí dekorace. Osvojí si tak práci s papírem, pedigem, barvami, textilem, špejlemi, korálky, kromě běžných pomůcek se používá například big shot, tavná pistole nebo fén.

Již desátým rokem Dílny vede Květa Merklová, sociální pracovnice Domova Maxov v Horním Maxově. K ruce jí i účastníkům těchto setkání je vždy jedna studentka. Jednotlivé výtvarné techniky každý měsíc představí klient maxovské terapeutické dílny. Klienti se v průběhu roku střídají. Velký přínosem této akce je kromě toho, že se její účastníci naučí vyrábět dekorace z různých materiálů, setkání se světem handicapovaných a možnost přirozené komunikace s nimi.

„Zajímavé akce nenajdou návštěvníci jen ve větších městských centrech kraje. Často je naopak dobré vyjet do míst, která nejsou známými turistickými centry. V tomto případě se navíc jedná o terapeutickou dílnu, která pracuje s hendikepovanými. Při práci s nimi můžete zjistit, že svět člověka s hendikepem může být stejně barevný, jako svět zdravých,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Dílna není omezena věkem, pouze počtem míst, která jsou v knihovně. Na klienty Domova Maxov čeká za jejich ochotu učit ostatní své řemeslo na konci roku odměna při vánočním setkání se starostou města.

Kdo má zájem, může navštívit Městskou knihovnu a infocentrum ve Smržovce každé třetí pondělí v měsíci od 15 do 17 hodin.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky