Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Díky Libereckému kraji se kostel Narození Panny Marie v Dubnici dočkal nové fasády

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 04. 08. 2020 15:12

Sdílet článek

Ukázkou barokního venkovského stylu je kostel Narození Panny Marie v obci Dubnice nedaleko Jablonného v Podještědí. Pečují o něj sami Dubničtí, na opravu fasády přispěl i Liberecký kraj. Kostel je obklopený hřbitovem s kaplí a 13 zastaveními křížové cesty.

„Podpořit obnovu památky, na které se podílejí obyvatelé obce, je skutečná radost. A také záruka toho, že bude mít kostel pro místní i nadále využití,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Rekonstrukce kostela, od roku 1965 památkově chráněného, začala před lety opravou věžních hodin. Díky místním lidem se začal měnit interiér kostela, našel se i starý oltář, vrátily se obrazy, opravila se kazatelna. Slavnostní otevření opraveného kostela Narození Panny Marie se uskutečnilo 18. prosince 2008.

Raně barokní kostel byl vystavěn v letech 1699 až 1702, přestavěn do současné podoby byl pak na počátku 19. století. Jedná se o poutní místo Mariánského kultu, jak dokládá pozdně gotická dřevořezba Madony z 15. století osazená na hlavním oltáři. Kazatelna a varhany pochází z počátku 18. století.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky