Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Den vítězství připomene Krajská vědecká knihovna výstavou o válečných hrdinech a seminářem o říšské župě Sudety

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 03. 05. 2022 15:13

Sdílet článek

Dvěma akcemi si připomene Krajská vědecká knihovna v Liberci 77. výročí konce druhé světové války v Evropě. Ve spolupráci s Československou obcí legionářskou Jednotou Liberec uchystala druhý ročník venkovní výstavy Bojovali, abychom žili, která se věnuje životním osudům Liberečanů, kteří se zúčastnili II. československého odboje. U příležitosti jejího zahájení se v knihovně také uskuteční seminář na téma Liberec v Říšské župě Sudety.

„V letošním roce výstava představí životní příběhy Čechoslováků nejen ze zahraniční armády, ale také z řad domácího odboje. Zastoupeni zde budou volyňští Češi, němečtí antifašisté,  bojovníci ze Slovenského národního povstání, hrdinové od Tobruku a Dunkerque nebo příslušnice britských ženských pomocných leteckých sborů WAAF. Mezi uvedenými jsou i dva čestní občané města Liberce,“ prozradil Jan Hnělička, autor výstavy.

Výstava bude k vidění na výstavních panelech před knihovnou, slavnostní vernisáž se uskuteční ve čtvrtek 5. května od 16 hod. Potrvá do 12. července.

„Všichni si v posledních týdnech a měsících mnohem více uvědomujeme naléhavost informovanosti lidí o historických souvislostech, na jejichž základě žijeme život bez válek a v míru. Naše země má ve své historii válečné hrdiny a jejich vzpomínky a jejich životy je třeba neustále ukazovat a připomínat. Právě u příležitosti Dne vítězství se tohoto úkolu chopila Krajská vědecká knihovna a připravila bohatý program,“ řekla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Veškeré biografické záznamy vybraných odbojářů byly zpracovány v rámci online databáze Regionálních osobností Libereckého kraje, kterou vytvářejí pracovníci Krajské vědecké knihovny v Liberci, a která je dostupná na webu www.osobnostilibereckehokraje.cz. Výstavu podpořily Liberecký kraj a statutární město Liberec.

„Rád bych poděkoval Janu Hněličkovi, autorovi projektu databáze regionálních osobností a tvůrci této výstavy, která hrdiny odboje připomíná. On sám je vnukem zasloužilého válečného veterána, brigádního generála Stanislava Hněličky. Hrdinské činy bojovníků proti nacistickému bezpráví si zaslouží naši úctu a na příslušníky odboje, kteří mnohdy položili své životy za svobodu projevu, demokracii a sebeurčení, bychom neměli nikdy zapomínat. Nebýt jich, nikdy bychom nedostali šanci o dějinách přemýšlet,“ uvedl hejtman Martin Půta.

U příležitosti zahájení výstavy Bojovali, abychom žili II se ve stejný den od 16.30 ve velkém sále ve 2. patře uskuteční seminář Liberec v Říšské župě Sudety, na kterém přednášející z krajské knihovny, Technické univerzity Liberec a Ústavu pro studium totalitních režimů Praha představí hlavní město sudetské župy ze tří tematických pohledů: odboj – perzekuce – nacismus.

Těší mě, že může liberecká knihovna svým dílem přispět k připomenutí událostí z doby 2. světové války. Za přípravou těchto akcí i za realizací projektu Regionální osobnosti Libereckého kraje je skryto velké množství systematické a usilovné práce. Za to velmi děkuji kolegům a spolupracovníkům z knihovny v čele s historikem Janem Hněličkou,“ doplnila Dana Petrýdesová, ředitelka Krajské vědecké knihovny v Liberci.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky