Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Cyrilometodějské slavnosti v Krompachu zahájí věrozvěsti i Karel IV.

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 25. 06. 2019 00:00

Sdílet článek

Další, již dvanáctý ročník Cyrilometodějských slavností se uskuteční 6. července v Krompachu. Opět tak bude k vidění slavnostní zahájení za doprovodu alegorie příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje s průvodem včetně koní. Za ním bude následovat kostýmovaný historický průvod představující průvod Karla IV. v podání spolku historických tradic ze sousedícího saského Lückendorfu.

„Léto je bohaté na kulturní akce po celém Libereckém kraji. Řada měst a obcí se snaží zakládat nové kulturní tradice. Cyrilometodějské slavnosti v Krompachu jsou hojně navštěvované nejen místními, ale díky přeshraniční spolupráci také řadou návštěvníků ze sousedního Saska. Určitě je to také dobrý tip na návštěvu i pro obyvatele vzdálenějších míst našeho kraje,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Děti se mohou těšit nejen na klaunskou show, pohádku, ale i na vystoupení skupiny historického šermu SHŠ Garde ze Cvikova s komponovaným představením a na prohlídku středověkého rytířského ležení.

Na své si přijdou i dospělí, pro něž je připravena ukázka velkých vojenských modelů a aut a ukázka techniky hasičů místních, ale i těch ze spřáteleného Oybinu a Jonsdorfu. „Pro zájemce je připravena i přednáška Ladislava Smejkala z Vlastivědného muzea v České Lípě o aktuálních výročích v regionu,“ dodala Jindřiška Kalitováze spolku Sdružení pro Krompach.

Dále budou na prostranství před kostelem, na návsi a u bývalého kravína k dispozici stánky s občerstvením a řemeslnými výrobky. K mání budou mýdlo, keramika, dřevěné a textilní hračky, kovářské výrobky, nebude chybět výstavka dřevěných soch místního chalupáře, historické sklo, cukrářské výrobky, zmrzlina, klobásy, likéry, koření, medovina, pouťové atrakce a nezapomnělo se ani na tradiční oblíbený stánek s kulinářskými výrobky krompašských kuchařek a nezbytnými věcmi pro domácnost — oblíbený stánek „Krompach sobě“.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky