Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Cenu čtenářů na Magnesii Liteře získal Liberečan Václav Dvořák, dařilo se i dalším zástupcům z Libereckého kraje

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 10. 06. 2021 09:56

Sdílet článek

Letos se již po dvacáté konalo předávání výročních cen literatury Magnesia Litera. Slavnostní večer spojený s předáváním cen proběh v úterý 8. června na Nové scéně Národního divadla. Mezi oceněnými je i liberecký autor knih pro děti a mládež a vysokoškolský profesor Václav Dvořák, jehož kniha Já, Finis získala Kosmas cenu čtenářů vybíranou samotnými čtenáři. V kategorii poezie zvítězil liberecký rodák Pavel Novotný se svojí básnickou sbírkou Zápisky z garsonky. 

Velice mě těší, že obě knihy, které soutěžily v anketě Magnesia Litera, jsou zároveň přihlášeny i do soutěže Kniha roku Libereckého kraje, jejíž vítěze poznáme na slavnostním vyhlášení 29. června v Krajské vědecké knihovně v Liberci,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Václav Dvořák není libereckým čtenářům zcela neznámý. Jeho prvním románem pro děti a mládež byli ve vesmíru se odehrávající Písečníci a bludný asteroid. Příběh vydaný v roce 2018, který byl oceněný Knihou roku Libereckého kraje a zařazený do prestižního výběru Nejlepší knihy dětem, zná více než deset tisíc dětí po celé republice.

Také ve své čerstvě oceněné knize Já, Finis zavádí autor své čtenáře mimo naši planetu. Ze Země totiž mizí kluci a dvanáctiletý Petr, jeden z mála těch, kteří zůstali, se vydává zachránit svého mladšího brášku. Čeká ho cesta do temného světa plného monster a nestvůr, postupné odhalování identity tajemného Nepřítele a jeho děsivého plánu, ale také zjištění, že cesta zpátky nebude bez obětí.

Při převzetí ceny autor poděkoval nejen spolupracovníkům – redaktorce Šárce Krejčové, ilustrátorovi Jakubu Cenklovi a grafičce Nay Mi – ale zmínil i svého „nakladatele“, kterým jsou samotní čtenáři: „Dnes tady stojím nejen díky jejich hlasům, ale hlavně proto, že svým dětem moje knížky kupují. A nejen kupují, maminky a tatínkové moje knížky rovněž čtou. Ať už se svými dětmi společně, nebo sami nebo si o nich nechávají od svých dětí vyprávět a potom mi o tom vše píší. Z jejich ohlasů vím, že dětem se moje příběhy líbí, že je prožívají a že je baví, ale co je nejdůležitější, děti moje knihy čtou. Což mě naplňuje nadějí, že moje knihy snad fungují přesně tak, jak by literatura pro děti a mládež fungovat měla, totiž – přivádět děti ke čtení.“

Kosmas cena čtenářů není jediným oceněním, které kniha Já, Finis získala. Už loni byla krátce po vydání zařazena do prestižního výběru Nejlepší knihy dětem, v lednu 2021 byla vybrána do celostátní soutěže základních škol Souboj čtenářů a nově získala dvě nominace (za literární a výtvarnou část) v kategorii Beletrie pro mládež ve výročních cenách Zlatá stuha. Na její vydání přispělo v loňském covidovém roce Ministerstvo kultury.

https://www.magnesia-litera.cz/#nominace

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky