Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Boží hrob Velenice — baroko vytesané do skály

12. 03. 2020

Když nemáte kostel, vytesejte si do skály kapli. Se vší pravděpodobností právě takhle vznikla pozoruhodná lidová památka, Skalní kaple Božího hrobu u Velenic na Českolipsku. Toto dílo, které je jednou z nejpůsobivějších ukázek využití skalního masivu pro církevní objekt v době baroka, se nachází necelého půl kilometru východně od Velenic u silnice do Brniště.

V letech 1710 až 1711 ji i s výzdobou v podobě plastik a reliéfů vytesal do jedné z pískovcových skal umělecky nadaný hospodář Schille z velenického statku čp. 2. Kaple nejspíše zpočátku nahrazovala kostel, který byl ve Velenicích vybudován až v roce 1735, a později se stala oblíbeným poutním místem.

„Tato kaple je krásným dokladem umění místního lidového umělce a jeho potřeby zobrazit témata křesťanské víry. Určitě je to místo, které stojí za to navštívit,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Kaple bývala bohatě vyzdobená uvnitř i zvenčí. Nad vchodem byly osazené kamenné desky s reliéfy, představujícími cyklus Tajemství růžence, podle něhož se kaple nazývala také Růžencová. Vlevo od vchodu byly reliéfy Zvěstování, Navštívení, Klanění tří králů, Obětování, Uvedení Ježíše do chrámu a Kristova učební léta, reliéfy na pravé straně zobrazovaly Rafaela a Tobiáše, Vzkříšení, Nanebevzetí, Sestoupení Ducha Svatého a Korunování Panny Marie. V pilíři vedle vchodu je vytesaný reliéf Ukřižování z 1. třetiny 19. století.

Po 2. světové válce byla svatyně ponechána svému osudu. Silně zchátrala a před definitivní zkázou ji zachránila až rekonstrukce v roce 2002, kdy ji obec opravila na vlastní náklady. Znovu tak památku doplnil dříve zničený přístřešek a vchod i okna uzavřely mříže, aby nedocházelo k dalšímu ničení výzdoby. Vstupním portálem i postranními okny je ale možné nahlédnout dovnitř.

Kam ještě vyrazit na výlet nebo za zajímavou událostí? Tipy, přehledy akcí, možnosti ubytování a další zajímavosti se nalézají na webu www.liberecky-kraj.cz, na YouTube prostřednictvím kanálu Region Liberec nebo na facebookové stránce Liberecký kraj — cestou necestou. Zážitky pak lze sdílet na Instagramu pod hashtagem #regionliberec.

Jan Mikulička
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324