Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Boží hrob Velenice — baroko vytesané do skály

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 12. 03. 2020 13:17

Sdílet článek

Když nemáte kostel, vytesejte si do skály kapli. Se vší pravděpodobností právě takhle vznikla pozoruhodná lidová památka, Skalní kaple Božího hrobu u Velenic na Českolipsku. Toto dílo, které je jednou z nejpůsobivějších ukázek využití skalního masivu pro církevní objekt v době baroka, se nachází necelého půl kilometru východně od Velenic u silnice do Brniště.

V letech 1710 až 1711 ji i s výzdobou v podobě plastik a reliéfů vytesal do jedné z pískovcových skal umělecky nadaný hospodář Schille z velenického statku čp. 2. Kaple nejspíše zpočátku nahrazovala kostel, který byl ve Velenicích vybudován až v roce 1735, a později se stala oblíbeným poutním místem.

„Tato kaple je krásným dokladem umění místního lidového umělce a jeho potřeby zobrazit témata křesťanské víry. Určitě je to místo, které stojí za to navštívit,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Kaple bývala bohatě vyzdobená uvnitř i zvenčí. Nad vchodem byly osazené kamenné desky s reliéfy, představujícími cyklus Tajemství růžence, podle něhož se kaple nazývala také Růžencová. Vlevo od vchodu byly reliéfy Zvěstování, Navštívení, Klanění tří králů, Obětování, Uvedení Ježíše do chrámu a Kristova učební léta, reliéfy na pravé straně zobrazovaly Rafaela a Tobiáše, Vzkříšení, Nanebevzetí, Sestoupení Ducha Svatého a Korunování Panny Marie. V pilíři vedle vchodu je vytesaný reliéf Ukřižování z 1. třetiny 19. století.

Po 2. světové válce byla svatyně ponechána svému osudu. Silně zchátrala a před definitivní zkázou ji zachránila až rekonstrukce v roce 2002, kdy ji obec opravila na vlastní náklady. Znovu tak památku doplnil dříve zničený přístřešek a vchod i okna uzavřely mříže, aby nedocházelo k dalšímu ničení výzdoby. Vstupním portálem i postranními okny je ale možné nahlédnout dovnitř.

Kam ještě vyrazit na výlet nebo za zajímavou událostí? Tipy, přehledy akcí, možnosti ubytování a další zajímavosti se nalézají na webu www.liberecky-kraj.cz, na YouTube prostřednictvím kanálu Region Liberec nebo na facebookové stránce Liberecký kraj — cestou necestou. Zážitky pak lze sdílet na Instagramu pod hashtagem #regionliberec.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky