Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Beranův hostinec unikl zkáze. Kraj přispěl na opravu již více než dvěma miliony korun

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 21. 09. 2020 15:03
  • Sociální

Sdílet článek

Zkáze doslova na poslední chvíli unikla unikátní stavební památka, roubený Beranův hostinec v osadě Trávníček na Českodubsku. Nyní prochází díky péči majitelů a spolku Dubáci důkladnou rekonstrukcí, na níž se finančně podílí i Liberecký kraj. Od roku 2015 až do letoška věnoval ze svého rozpočtu 2.264.002 koruny.

„Mám velkou radost z toho, že mohu sledovat tuto rekonstrukci. Liberecký kraj ji každoročně finančně podporuje. Proměna je obrovská a přiznám se, že když jsem viděla, jak vypadají jednotlivé místnosti i celý dům na začátku, byla jsem trochu pesimistka. Jenže když se někdo do něčeho pustí se zápalem a zároveň respektem k památce tak, jak to dělají Dubáci, dokáže i nemožné. Věřím, že také další plán, který za Dubáky stojí, tedy vybudovat v Trávníčku „živý“ skanzen, se podaří. A bude jediný v našem kraji,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Letos prošly hlavní sál a spojovací chodba v přízemí sanací pomocí mikrovln proti dřevomorce, počítá se rovněž s položením původní cementové historické dlažby. V plánu jsou v letošním roce ještě práce na omítkách ve spojovací chodbě a dvou přilehlých místnostech – kuchyni a čeledníku. Na roubených konstrukcích budou hliněné, na zděných vápenné. Současně se také omítnou stropy hliněnou omítkou na rákos.

I v čeledníku a kuchyni se uskuteční mikrovlnná sanace podlah. V kuchyni se ještě vyzdí základ pro komín a kamna, k jejichž instalaci dojde v následujících letech. Obnova čeká dřevěné vstupy do sklepů a jejich obednění v chodbě.

Historie domu sahá až do 16. století, čímž se řadí k jednomu z nejstarších místních sídel. Jeho význam tkvěl zřejmě i v jeho umístění na návsi u silnice mezi panským Sychrovem a Českým Dubem. Již roku 1546 odsud pocházejí zmínky o někdejších majitelích. 

Pravděpodobně největší slávu si hostinec zažil v první dekádě 20. století, kdy zde hospodařil a šenkoval Antonín Beran. Z té doby taky pochází první známá dobová fotografie, dosvědčující rekonstrukci kolem konce 19. století, kdy se stavení zvedalo do výšky. Do krovu, krytém již moderní pálenou taškou, byla včleněna hostinská komůrka a všechny interiéry získaly bohatou výzdobu na hliněných a vápenných omítkách.

Ve 30. letech hospodařila v domě rodina Poršova. Ta si objekt také adaptovala pro své potřeby. Někdejší hostinský sál byl přepažen do dvou místností a do tanečních parket byla dosti hrubě vyříznuta díra na nový kachlový sporák. Od těch dob již ale do stavební konstrukce nikdo z dalších vlastníků chalupářů výrazněji nezasahoval. Díky tomu se sice dům dochoval v téměř nedotčené selské podobě z 19. až 20. století, ale zároveň se kvůli zanedbané údržbě ocitl v havarijním stavu.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky