Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Památkou roku 2022 Libereckého kraje se stal Liebiegův palác

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 30. 10. 2023 15:26

Sdílet článek

Svého vítěze zná další ročník soutěže Památka roku Libereckého kraje, která se koná již od roku 2016. Je jím liberecký Liebiegův palác, který prošel důkladnou rekonstrukcí; cenu si na ceremoniálu o státním svátku 28. října převzal zástupce Statutárního města Liberec. Titul Památka roku se uděluje právě těm vlastníkům kulturních památek, kteří je obnovili v co nejvíce původní podobě. Vítěze vybrala šestičlenná odborná komise. Vítěz získá nejen prestižní titul, ale i skleněnou plaketu a finanční dar ve výši 50 tisíc korun.

„Liberecký kraj chce ocenit a zviditelnit ty nejlepší a nejkvalitnější obnovy památek. Z dotačních fondů i individuálními dotacemi výrazně tyto obnovy podporuje a jsem velmi ráda, že se za poslední léta v kraji objevují skutečně skvělé obnovy a velké obnovy. Příkladem je letošní oceněná památka – Liebiegův palác,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně hejtmana pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu..

O titul Památka roku 2022 Libereckého kraje svedlo v letošním roce souboj šest představitelů příkladných obnov kulturních památek. Vítěz se volil mezi obnovou areálu poutního kostela Navštívení Panny Marie v Horní Polici, který je národní kulturní památkou, obnovou kostela Povýšení sv. Kříže v Novém Oldřichově, obnovou interiérů bývalé sušárny chmele v Dubé, rekonstrukcí Liebiegova paláce v Liberci pro potřeby polyfunkčního komunitního centra, obnovou objektu mateřské školy v Husově ulici v Jablonci nad Nisou a obnovou obvodového zdiva a roubení domu zvaného Jechovsko v Železném Brodě.

Liberecké reprezentativní sídlo v historizujícím stylu si nechal v 70. letech 19. století vybudovat na základě návrhu Gustava Sacherse v těsné blízkosti libereckého zámku Johann Liebieg mladší. Samotnou vilu doplňují ještě konírna, domek vrátného, vozovna, schodišťová rampa s balustrádou, skleník a zahradní domek. Areál obklopuje zahrada a park.

Sídlem Liebiegů byl zámeček až do roku 1946. Od roku 1953 byl palác sídlem Oblastní galerie v Liberci, než se roku 2014 otevřela v nově zrekonstruovaných Městských lázních císaře Františka Josefa I. Liberec poté hledal pro unikátní prostory Liebiegova paláce nové využití.

Vzhledem k dobrému umístění téměř v centru města, dostupnosti veřejnou dopravou, a hlavně s ohledem na architektonické a umělecké hodnoty stavby, zvolilo město cestu přebudování objektu na polyfunkční komunitní centrum. Liberecký kraj v roce 2022 dotací přispěl na obnovu části interiéru, konkrétně na restaurování několika stropů a nástěnných maleb.

Památka roku Libereckého kraje se koná již pošesté. Vloni získala ocenění roku škola v Komenského ulici v Jilemnici, v roce 2020 zvítězil bytový dům v Korejské ulici v Jablonci nad Nisou, v roce 2019 ocenění získalo sídlu společnosti Lasvit v Novém Boru, o rok dříve kostel Povýšení sv. Kříže v Jablonci nad Nisou.

Roky 2017 a 2016 byly unikátní, neboť ocenění obdržely hned dvě kulturní památky. V roce 2017 to byly papírna v Hamru na Jezeře a zámek Navarov, v roce 2016 se vítězi staly Dolení mlýn v Bradlecké Lhotě a zámek Svijany. První památkou roku v Libereckém kraji je sýpka bývalého hospodářského dvora v Černousích.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky