Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Výstavu Julia Mařáka zakončí dvě komentované prohlídky

Maršálková Ivana

sekretariát Ing. Květy Vinklátové, náměstkyně hejtmana, resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu

  • 04. 01. 2017 07:57

Sdílet článek

(Liberec) Již tuto neděli 8. ledna skončí v Oblastní galerii Liberec výstava s názvem Julius Mařák: Vídeňské úspěchy. Několik desítek děl Julia Mařáka, zakladatele české krajinářské školy, představuje nejdůležitější práce práce z umělcova vídeňského pobytu, který odstartoval jeho hvězdnou kariéru. Díky zápůjčkám z institucí jako je Österreichische Nationalbibliothek (Rakouská národní knihovna) či vídeňská Albertina se jedná o výjimečnou výstavu v rámci celé republiky.

 

Julius Mařák patří k vůbec nejdůležitějším postavám české krajinomalby 19. století. Jako umělec působil od přelomu 50. a 60. let 19. století ve Vídni. V českých zemích se později podílel na výzdobě reprezentačních prostor Národního divadla či Národního muzea a od roku 1887 vedl krajinářský ateliér na pražské akademii, z něhož vzešly nejvýznamnější postavy moderní české krajinomalby – Slavíček, Kaván či Lebeda. Julius Mařák je pro svůj pedagogický přínos považován za zakladatele moderní české krajinářské školy. „Svá nejlepší díla však vytvořil mezi léty 1858-1887 během svého vídeňského pobytu. A právě na toto období a z něj pocházející nejvýznamnější práce jsme se zaměřili na naší výstavy“, říká kurátor výstavy a znalec Mařákova díla Michal Šimek. Oblastní galerii se podařilo domluvit zápůjčky z prestižní vídeňské Albertiny a Rakouské národní knihovny. „Máme potvrzené, že díla z Rakouské národní knihovny nebyly nikdy vystavené, takže se bezpochyby jedná o velmi zajímavý soubor, který by neměl uniknout veřejnosti,“ doplnil ředitel galerie Jan Randáček.

Přes osmdesát uměleckých děl doprovází texty kurátora Michala Šimka, které laické veřejnosti přibližují jednotlivé umělecké celky, které Mařák ve Vídni vytvořil A právě Michal Šimek připravil ve spolupráci s galerií na závěr výstavy dvě komentované prohlídky. Obě se budou konat ve čtvrtek 5. ledna. „První začíná v půl jedenácté dopoledne a druhá odpoledne v 17 hodin. Celý čtvrtek je do galerie vstup zdarma, ale na komentované je vstupné 20 korun,“ upřesnil Jan Randáček.

Julius Mařák je klasikem českého výtvarného umění, kterého zná široká veřejnost. Jeho dílo je i s odstupem desetiletí přitažlivé a snadno pochopitelné pro širokou veřejnost, která oceňuje jeho cit pro krajinu, detailní zpracování a romantický nádech kreseb. „Na Mařákovi je krásné, jak nám představuje zdánlivě banální výjevy, krajinu, kterou známe ze svého okolí, ale kterou tak často ve spěchu míjíme a nemáme čas docenit její civilní půvab,“ uzavřel pozvánku na výstavu ředitel galerie Jan Randáček.

 

Oblastní galerie Liberec je příspěvkovou organizací Libereckého kraje. Galerie je veřejnosti otevřena denně mimo pondělí od 10 do 17 hodin, ve čtvrtky do 19 hodin. Každý čtvrtek galerie nabízí vstup zdarma.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky