Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Pro “zvídavé návštěvníky” Liberce a Jablonce je tu nová mapa Direction

Maršálková Ivana

sekretariát Ing. Květy Vinklátové, náměstkyně hejtmana, resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu

  • 26. 06. 2017 10:22

Sdílet článek

Na světě je třetí díl unikátní mapy Directon. Mapuje místa zajímavá pro dospělé návštěvníky – turisty. Která místa to jsou, o tom jste rozhodli možná i vy.

Každý, kdo cestuje, ví, že lepší než rada z oficiálního průvodce je dobrý tip od místních obyvatel. A právě to je smyslem série map Direction – zprostředkovat turistům osobní zkušenosti a zážitky nebo jim pomoci objevit místa, o kterých se nikde ani nepíše.

Na vydání mapy se podílí Městské informační centrum Liberec, Jablonecké kulturní a informační centrum a Technická univerzita v Liberci. Jde v pořadí již o třetí produkt ze série Direction. „Jako první vyšla mapa zaměřená na mladé lidi – studenty a teenagery. Druhý a velmi úspěšný díl je určený rodinám s dětmi. Teď je na řadě další kategorie návštěvníků – lidí v aktivním věku, kteří u nás chtějí najít jak odpočinek, tak zábavu a ponaučení. Nebojí se nových zkušeností, někteří chtějí sportovat, vidět muzeum či galerii nebo zajímavá místa – ať již přírodní, kulturní, architektonická nebo industriální. Zajímají se o regionální produkty, stejně jako o jedinečnost a neopakovatelnou atmosféru našeho regionu,“ říká Jiří Šmída, kartograf a proděkan Technické univerzity v Liberci. „Pro nás, jako tvůrce třetí řady mapy Direction bylo těžké pojmenovat cílovou skupinu. Původně měla mapa nést název – pro návštěvníky v aktivním věku. Je těžké blíže specifikovat, kdo je a není v aktivním věku. Dnes jsou lidé aktivní i v 70 letech... Naopak mnozí čtyřicátníci již nemají o nic zájem. Takže zvídavý může být téměř kdokoliv bez rozdílu výše věku,“ míní Šmída.

Naše mapy jsou jedinečné

Mapa Direction, jak anglický výraz napovídá, nabízí směr, kam vyrazit. Informací je v dnešní době hodně, možná až příliš. Někdy je těžké se v krátké době zorientovat a vybrat to nejlepší. “Právě specializace mapy na určitou skupinu návštěvníků je její předností. Navíc tipy jsou autentické a o obsahu map rozhodují sami obyvatelé, kteří doporučují našim hostům místa a akce hodné jejich pozornosti. V tom je mapa výjimečná,” upozorňuje David Pastva z odboru cestovního ruchu libereckého magistrátu.

„Představte si, že za vás na ulici zastaví muž či žena a poprosí o radu, kam se mohou jít podívat ve dvou hodinách jejich volného času. Kam je pošlete? Kam by se rozhodně měli podívat, kde by se měli projít a kde si ráno zaběhat na čerstvém vzduchu?“ To vše a mnoho dalších tipů je zpracováno v novém vydání mapy Direction pro zvídavé návštěvníky.

„Jen málokterá města se mohou pochlubit společnými projekty. V případě Jablonce a Liberce šla pomyslná rivalita stranou a již po třetí v řadě vznikla skvělá mapa zajímavých míst našeho souměstí,“ dodává Petr Vobořil ředitel Jabloneckého kulturního a informačního centra. „Unikátní z turistického hlediska je i blízkost měst Liberec a Jablonec. Tramvajová linka číslo 11, která obě města spojuje, je pro mnohé cestovatele kultovní. Navíc každé z měst má jiný charakter, nabízí jiné vyžití a tím se navzájem doplňují,“ dodává Petr Vobořil.

Třetí díl mapy je zdarma k dostání ve dvou jazykových mutacích – v češtině a angličtině v informačních centrech obou měst.

Kontakty:

Městské informační centrum Liberec:
David Pasta

T:+420 485 243 136
e-mail:
pastva.david@magistrat.liberec.cz

Jablonecké kulturní a informační centrum:
Radana Schaeferová

T:+420 606 270 543

e-mail: schaeferova@jablonec.com

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky