Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Oprava střechy zámku ve Stvolínkách bude pokračovat, kraj poskytne dotaci

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 17. 05. 2017 15:39
  • Zastupitelstvo

Sdílet článek

Milion korun dostanou Stvolínky od kraje na další část opravy krovu, střechy a související konstrukce místního zámku. Poskytnutí dotace odsouhlasila na včerejším jednání Rada Libereckého kraje. Rozsáhlá a nákladná obnova střešního pláště zámku ve Stvolínkách je rozložena do několika etap.

Na záchraně zámku ve Stvolínkách se pracuje od roku 2012, kdy byl zpracován projekt. První etapa začala hned následující rok, kdy Liberecký kraj přispěl částkou 250.000 Kč. Další etapy obnovy střechy a krovu probíhaly v letech 2014 – 2016. V letech 2014 – 2017 se obci podařilo získat příspěvky z Programu záchrany architektonického dědictví Ministerstva kultury ČR. V roce 2016 opět přispěl Liberecký kraj částkou 300.000 Kč z dotačního programu na záchranu a obnovu památek.

„Od roku 2013 do roku 2016 šlo na opravu zámku z prostředků obce, ministerstva kultury a Libereckého kraje celkem 4.871.138 Kč. Pokračovat se bude i v letošním roce. Práce probíhají postupně, protože jsou velice nákladné a obec Stvolínky nemá dostatek vlastních finančních prostředků na tak rozsáhlou obnovu pláště. Bez podpory kraje by nebylo možné v opravě pokračovat. Letošní etapa bude stát 3.002.517 Kč. Liberecký kraj přispěje čáskou 1.000.000 Kč, což je 33,31 % z celkových výdajů projektu,“ říká Květa Vinklátová, radní pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu. „Současný stav památky vychází především z v minulosti nejasných vlastnických vztahů mezi obcí a církví. Po tzv. církevních restitucích ji dostala do vlastnictví obec,“ pokračuje radní.

Zámek ve Stvolínkách je kulturní památkou zapsanou v Ústředním seznamu kulturních památek ČR pod rejstř. č. 46622/5-3313. Zároveň je tato památka zapsána v Seznamu ohrožených nemovitých památek na území Libereckého kraje.

„Peníze, které v letošním roce na opravu střechy zámku poskytneme, jsou vyšší daňové příjmy kraje z loňského roku. Je to projekt, kde poskytnutá dotace znamená další a důležitý krok k postupné záchraně památky ve Stvolínkách,“ dodává také Jitka Volfová, statutární náměstkyně hejtmana, která řídí resort ekonomiky, správy majetku a informatiky. „Je to mimořádná podpora, pro obec a její rozpočet je správa zámku opravdu složitá,“ komentuje také hejtman Martin Půta.

Foto: www.liberecky-kraj.cz

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky