Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Multižánrový divadelní festival Modrý Kocour začne v Českém ráji za pár dní

17. 02. 2017

Už za pár dní začíná 22. ročník divadelního festivalu Modrý kocour, který každoročně otevírá sezónu amatérského divadla v České republice. Festival roste, jeho návštěvnost stoupá, a proto nově otevře i divadelní dílny. Modrý kocour rozbuší srdce Českého ráje už od úterý 21. února. Pomyslným vrcholem festivalu je sobotní den, který představí i profesionální divadlo vyprávějící autobiografický uprchlický příběh.

Amatérská i profesionální divadla, experimenty, komedie, dramata, ale i představení pro děti. Festival Modrý kocour představí tento rok ještě nabitější program než v předchozím roce. Diváci, kteří se na festival sjíždějí i z jiného než Libereckého kraje, se můžou těšit na 23 představení, což dělá z Modrého kocoura druhý největší festival amatérského divadla v České republice.

Vrcholem multižánrového a multigeneračního festivalu bude sobotní den, který představí hned několik divadelních lahůdek. Do Turnova opět přijede náchodský soubor D.R.E.D., který je vždy zárukou originálního divadla celorepublikového renomé. Jako každoročně přijede i úspěšný pražský soubor OLDstars, který přiveze dokonce hned dvě představení. Velkou událostí letošního ročníku je návrat legendárního souboru Nejhodnější medvídci, jehož divadelní texty píše jeden z nejvýraznějších porevolučních divadelních autorů, fyzik a matematik René Levínský. „René je člověk neobyčejné inteligence a humoru. Jeho texty jsou spanilými jízdami neotřelé kreativity. Reného scénáře se dostaly i na plátna českých kin, v současnosti se hraje s úspěchem v Národním divadle jeho hra Dotkni se vesmíru a pokračuj. Do Turnova přivezou Nejhodnější medvídci představní Poincarého domněnka, které odkazuje k jednomu geniálnímu matematikovi. Bude to chytré, ztřeštěné a navýsost originální. Jako vždy!“, vysvětluje ředitel festivalu Mario Kubaš. Sobotní den vyvrcholí tzv. Kocouří inspirací představující inspirativní profesionální divadlo. Modrý kocour tento rok přizval pražské divadlo Kartel, které zpracovalo se syrským uprchlíkem Hamzou Nassibem jeho autobiografický příběh útěku ze Sýrie. „Hamza Nassib v představení sám vystupuje a samozřejmě přijede, moc se na něj těšíme. Divadlo je nejlepší platforma pro diskuzi nad celospolečenskými otázkami,“ říká Mario Kubaš. 

Festival, který původně trval vždy od čtvrtka do neděle, začne už v úterý divadelními dílnami. Lektorem herecké dílny bude český filmový režisér a scénárista (např. Hany, Polednice) Michal Samir, jenž vyučuje herectví na prestižní londýnské škole Drama Centre London. Lektorem technické dílny bude přední český divadelní lightdesignér Martin Špetlík, který svítí na divadlech nejen v Evropě, ale i v Americe a Asii. Ve středu se navíc mohou diváci těšit na tzv. Hronovskou inspiraci, která přináší to nejlepší z festivalu Jiráskův Hronov. Tentokrát padla volba na klasiku Rozmarné léto Rádoby divadla Klapý, které je vždy zárukou kvalitní činohry.

Dětský kocour pro nejmenší

Modrý kocour navíc tento rok myslel více na děti a připravil pro ně tzv. Dětského kocoura, sérii představení pro nejmenší a jejich rodiče. Těšit se mohou také na nedělní divadelní dílnu, kterou pro ně na míru připravila houslistka České filharmonie a lektorka Jana Kubánková:  „Dětská dílna bude kaleidoskopem interakce a kreativity. Smyslem této dílny je nabídnout dětem prostor pro umělecké a emocionální vyjádření bez nutnosti ovládání jakékoliv umělecké techniky a bez podléhání jakémukoliv hodnocení. Dílna přinese čistý prožitek z přímého tvoření a radost z poznávání vlastní fantazie a kreativity.“

Modrý kocour se v letošní kampani zaměřil na sportovní tématiku. Pod heslem „Milujeme sport. Milujeme umění. Milujeme divadlo. A co ty?“ ukazuje, že i umělci jsou aktivními a kolikráte hodně úspěšnými sportovci. Modrý kocour se snaží rozbít stereotypy, že kultura a sport jsou protikladné světy, a že sportovec nemůže být umělec a opačně. „My si s touhle ideou pohrajeme i v rámci pátečního slavnostního zahájení. Asthmatic Philharmonic Orchestra, složený ze všemožných umělců a kreativců, už na tom začal pracovat,“ vysvětluje turnovský hudební skladatel Martin Hybler.  

Vedení divadelního festivalu Modrý kocour převzal minulý rok univerzitní pedagog, herec, manažer a kulturolog Mario Kubaš, který sestavil nový organizační tým. „Modrý kocour potvrdil svůj potenciál a renomé přehlídky výjimečné atmosféry. Návštěvnost jsme zvedli  o 80 %, celkem navštívilo festival bezmála 1700 divák,“ říká spokojeně ředitel festivalu.   O úspěchu festivalu svědčí i zájem sponzorů. Vedle Agro Sychrov, a.s., Rekuper, s.r.o. se staly novými partnery divadelního svátku úspěšné firmy Mlýn Perner Svijany, spol. s r.o. a KV Final, s.r.o.

Partnerem festivalu je i Liberecký kraj, který jeho pořádání podpořil finančně.

 

TZ festivalu Modrý kocour

Daníčková Blanka
blanka.danickova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226302
Mobil: 732765215