Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj navštěvuje stále více českých i zahraničních hostů

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 16. 08. 2016 14:19

Sdílet článek

Stále více turistů přijíždí na návštěvu do Libereckého kraje. Přibývá zahraničních i tuzemských hostů, kteří představují téměř 80% návštěvníků kraje. Vyplynulo to z aktuálních údajů Českého statistického úřadu.

V hromadných ubytovacích zařízeních v Libereckém kraji se ve 2. čtvrtletí 2016 ubytovalo celkem 183 223 hostů, tedy o 3,0 % více než ve stejném období roku 2015. Dynamičtěji však ve sledovaném období vzrostla návštěvnost zahraničních hostů, a to o 6,2 %. Počet domácích turistů se zvýšil o 2,2%. Ze zahraničních návštěvníků (37 448), kteří v Libereckém kraji pobývali, se jednalo především o Němce (56, 8%), Poláky (12,2%), Slováky (6%) a Holanďany (4,8%).

Jsme rádi, že se naše práce odráží na výsledcích návštěvnosti,“ říká Hana Maierová, statutární náměstkyně hejtmana pro resort cestovního ruchu, kultury a památkové péče. „Neustále se snažíme zlepšovat způsob propagace, sledovat trendy v komunikaci a rozvíjet cestovní ruch v kraji. V letošním roce jsme se zaměřili na propagaci filmové turistiky a filmových míst, návštěvníkům jsme nabízeli a stále nabízíme mapu filmových lokací, pracujeme i na online-verzi této mapy. Toto téma je samozřejmě vhodné pouze pro domácí turisty, pro ty zahraniční máme připravené nabídky z oblasti poznávací dovolené a aktivní dovolené, nevyhýbáme se ani zážitkům a sklářství,“ dodává Hana Maierová.

Meziročně více návštěvníků zaznamenalo také dalších 11 krajů České republiky, Liberecký kraj je osmým nejvíce navštěvovaným z nich. Turisté v hromadných ubytovacích zařízeních Libereckého kraje ve sledovaném období strávili 496 379 nocí, z toho domácí hosté 390 119 nocí (78,6 %). Meziročně se tak počet přenocování hostů zvýšil o 2,9 % (v případě zahraničních hostů nárůst o 10,7 %, v případě domácích o 1,0 %). Průměrná délka přenocování v úhrnu i u domácích hostů činila shodných 2,7 nocí (tj. 3,7 dnů), zahraniční návštěvníci v kraji strávili v průměru 2,8 nocí (tedy 3,8 dnů).

Od začátku roku 2016 pak Liberecký kraj a jeho hromadná ubytovací zařízení navštívilo 385 040 turistů. Ve srovnání s první polovinou roku 2015 se zájem o Liberecký kraj zvýšil o 5,4 % s tím, že vzrostl jak počet zahraničních hostů (o 10,9 %), tak domácích (o 3,8 %). „V tuto chvíli již připravujeme kampaně na rok 2017, rádi bychom ukázali Liberecký kraj jako „kraj bohatý na kulturní akce“, takže i v tomto duchu se naše propagace ponese,“ uzavřela Hana Maierová. K největším lákadlům Libereckého kraje se tradičně řadí Jizerské hory a Český ráj.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky