Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Jablonecké ekocentrum získalo pro děti nové pomůcky

Maršálková Ivana

sekretariát Ing. Květy Vinklátové, náměstkyně hejtmana, resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu

  • 06. 03. 2017 07:44

Sdílet článek

Zkoumat a bádat děti přirozeně baví. Své o tom vědí v jabloneckém ekocentru, kde se snaží nejmladší generaci přiblížit přírodu i její zákonitosti hravou a prožitkovou formou. Letos budou výukové programy rozšířeny díky dotaci z rozpočtu Libereckého kraje.

 

V nabídce Centra ekologické výchovy v Jablonci nad Nisou přibydou pro školy letos dva nové programové okruhy – Zkoumat a bádat názorně, tvořivě a efektivně a Od obilky k pečivu. „V letošním roce jsme získali pro naše ekocentrum finanční podporu z rozpočtu Libereckého kraje a jsme za to nesmírně vděční, protože je určená právě na pomůcky pro děti. Výchova k ekologickému cítění je u nás postavená hlavně na osobních prožitcích. I městské děti mohou mít k přírodě kladný vztah, pokud jim ukážeme cestu. Proto je tak důležité, aby děti mohly co nejvíce zázraků přírody vidět na vlastní oči a samy si i práci s přírodními materiály vyzkoušet,“ říká Petr Vobořil z Jabloneckého kulturního a informačního centra, které provoz ekocentra zajišťuje.

 

Nové pomůcky budou sloužit hlavně školákům ve věku 6 až 11 let. V pěti nových výukových programech vzniklých v rámci projektu Zkoumat a bádat názorně, tvořivě a efektivně si vyzkouší práci s mikroskopem a zkoumání preparátů. „Děti pracují ve skupinkách pod dohledem lektora, který má navíc k dispozici také mikroskop digitální a snímaná data promítá na plátno. Děti tak mohou vidět právě zkoumaný preparát na velké ploše, a to i nejmenší detaily. Díky dotaci máme k dispozici vlastně takovou malou laboratoř – kromě preparátů a mikroskopů jsme ji vybavili i laboratorním nádobím a potřebnými chemikáliemi. Školám nabízíme ekoprogramy Život v kapce vody, Hrátky s pH 1, Kvasinky kolem nás, Trepka pod mikroskopem a Mikrosvět rostliny,“ přibližuje Petr Vobořil. Liberecký kraj tento program finančně podpořil ze svého rozpočtu částkou 59 173 Kč.

 

Druhá novinka letošního roku má název Od obilky k pečivu. Seznámí s procesem od zasetí obilky až po výrobu samotného pečiva a také s tím, co vše je potřeba, aby se obilí mohlo pěstovat. Liberecký kraj přispěl částkou 11 750 Kč. „Díky pořízeným pomůckám, mlýnku na obilí a pekárně na chleba, si celý proces výroby pečiva děti vlastnoručně vyzkouší. Program je opět zaměřený hlavně na žáky 1. stupně základních škol, kteří k nám chodí v rámci výuky, ale předvedeme ho i veřejnosti. Jednou z příležitostí bude Veletrh cestovního ruchu Euroregion Tour 17. a 18. března, kdy je v rámci veletrhu připraven také program v našem ekocentru, které se nachází v místě veletrhu – v areálu jabloneckého Eurocentra,“ upřesňuje Vobořil.

 

TZ JKIC

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky