Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

GISDay 2016 v Liberci zasvětí návštěvníky nejen do tajů map

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 10. 11. 2016 14:55
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Historické i současné mapy, nejmodernější mapovací techniku, strategickou mapovou hru a mnohé další zajímavosti může široká veřejnost poznat v rámci GISDay 2016 (Dny geografických informačních systémů). Již po šestnácté se uskuteční ve dnech 14. – 16. listopadu v pavilonu G Technické univerzity a v Krajské vědecké knihovně v Liberci. Vstup na Dny GIS je zdarma!  

V kampusu Technické univerzity se návštěvníci seznámí s činností operačního střediska Hasičského záchranného sboru ČR, práci se starými mapami či určování filmových míst v Libereckém kraji. V průběhu akce navíc mohou zájemci vidět galerii Starých map Libereckého kraje a výtvarné práce účastníků soutěže na téma „A Země se otevřela“. V celém prostoru si budou moci zájemci ověřit své znalosti při poznávání a určování míst v Libereckém kraji.

V Krajské vědecké knihovně bude ústředním tématem voda a sucho. Lidé se dozvědí spoustu informací o vodě a na unikátních zařízeních se přesvědčí o rozmanitosti jejích vlastností. Po roce si opět můžou příchozí vyzkoušet Mapu vůní, zahrát si strategickou stolní hru nebo zažít na vlastní žaludek virtuální realitu prostřednictvím brýlí Oculus Rift a projít se 3D Libercem minulého století. Po celou dobu akce bude pokračovat 2. ročník malování „Země příběhů“, ze kterých vznikne mapa. Novinkou letošního roku bude předvedení nejmodernější mapovací techniky experty z Armády ČR. Slavné herní studio Bohemia Interaktiv zase předvede, jak se používají reálné mapy při tvorbě počítačových her a simulátorů. Návštěvníci Dnů GIS si také budou moci odnést nově vydaný Atlas životního prostředí Libereckého kraje.

Na programu jsou také přednášky pro veřejnost. V Krajské vědecké knihovně v Liberci, v pondělí 14. 11., pohovoří Jaroslav Bengl z vývojového centra Google v Curychu o novinkách, které vám mohou zpříjemnit den. Začátek přednášky je v 17 hodin.

Druhá přednáška je na programu v úterý 15. 11. v Technické univerzitě Liberec, v budově G. Ivan Rous ze Severočeského muzea v Liberci, autor map představujících liberecký industriál, ještědské podzemí, důlní činnost v Jizerských horách, Liberec roku 1945 a další, přiblíží, jak takové mapy tvoří a na co všechno při jejich tvorbě naráží. Začátek je v 17 hodin. I přednášky je vstup zdarma.

Více informací a podrobnosti naleznete www.dnygis.cz a www.geoportal.kraj-lbc.cz

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky