Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

4 nové výstavy v Oblastní galerii Liberec

Maršálková Ivana

sekretariát Ing. Květy Vinklátové, náměstkyně hejtmana, resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu

  • 13. 03. 2017 06:47

Sdílet článek

Od čtvrtka 9. března jsou v Oblastní galerii Liberec 4 nové výstavy. Objevná výstava Františka Tkadlíka, malíře 19. století. Dále zde vystavuje absolvent liberecké univerzity a finalista dvou ročníků Ceny Jindřicha Chalupeckého pan Richard Loskot a Anna Hulačová, loňská finalistka téže ceny a vítězka ocenění Osobnost roku za umělecký počin 2016. Tyto výstavy doplní výběr prací na papíře z naší sbírky s tématem písma.

František Tkadlík (1786–1840)

František Tkadlík byl vůdčí osobností první generace Berglerových žáků na pražské Akademii, umělcem univerzálního talentu, který souběžně se studiem malby navštěvoval přednášky na filozofické fakultě. Během následného sedmiletého studia na Akademii ve Vídni poznal zásady klasicismu v jeho nejčistší formě. Léta 1825–1832 strávil jako státní stipendista v Římě, kde se sblížil s malíři z okruhu nazarénů. Tkadlík vyrostl v umělecky vyhraněnou osobnost a jeho cesta k náboženské a historické malbě měla i své subjektivní důvody.

Na výstavě je vystaveno více než 80 děl ze všech období Tkadlíkova života, z Prahy, Vídně i Říma; i rozmanité žánry, jimž se věnoval: vedle náboženských a historických obrazů také portréty a krajina. Zásadní soubor obrazů a kreseb zapůjčila Národní galerie v Praze, která je také partnerem výstavy. Dílčí práce poskytly další umělecké instituce a soukromé sbírky.

Doprovodný program

9. 3. v 18.00 h komentovaná prohlídka s autory výstavy v rámci vernisáže

2. 4. v 15.00 h komentovaná prohlídka se Zuzanou Štěpanovičovou

2. 4. v 17.00 h koncert Lagrime: Velkopáteční hudba mistrů vokální polyfonie. Gombert – Lasso – Victoria. Účinkují: I Dilettanti, Praha, a Cum Decore, Liberec. Diriguje Čeněk Svoboda.

23. 4. v 15.00 h komentovaná prohlídka se Šárkou Leubnerovou

4. 5. v 17.00 h komentovaná prohlídka s Radimem Vondráčkem

14. 5. v 15.00 h                   komentovaná prohlídka s Pavlou Machalíkovou

1. 6. v 10.30 h komentovaná prohlídka se Zuzanou Štěpanovičovou

1. 6. v 17.00 h komentovaná prohlídka se Šárkou Leubnerovou

 

Optimistická intervence Anny Hulačové v liberecké galerii

Anna Hulačová (1984) je absolventka Akademie výtvarných umění v Praze (Ateliér sochařství / škola Jaroslava Róny a Ateliér intermediální tvorby II / škola Jiřího Příhody). Strávila studijní stáž na Korean National University of Arts v Soulu v Jižní Korei a na Gray School of Art v Aberdeenu. Ve své sochařské tvorbě aktualizuje tradiční řemesla a do jazyka současného umění překládá inspiraci nalézanou ve starých mytologiích, východních kulturách, ale také českých lidových tradicích a původní křesťanské symbolice.

Výstava Anny Hulačové vznikla díky spolupráci liberecké galerie se Společností Jindřicha Chalupeckého, která každoročně uděluje prestižní ocenění mladým výtvarníkům do 35 let. V minulosti Cenu Jindřicha Chalupeckého získali například Jiří Skála, David Černý nebo Lukáš Rittstein. Mezi finalisty, z nichž je vítěz vybírán, se objevují autoři, kteří v posledních dvou dekádách formovali současné české umění.

Na výstavě najdete kresby, které mají pro Hulačovou dvojí význam. Jsou pro ni osvobozujícím médiem a současně jsou skicami k sochařským realizacím. U soch Hulačová navíc experimentuje s netradičními sochařskými materiály, například se včelími plástvemi nebo těstem, a kombinuje trojrozměrnost soch s dvourozměrností kresby.

Letem lettristickým světem

Lettrismus jako umělecké hnutí se zrodil ve Francii v roce 1946 a jeho otci byli převážně básníci – do výtvarného umění se dostalo až druhotně. Lettrismem se inspirovali také čeští výtvarní umělci, protože si uvědomovali, že skýtá netušené možnosti, se kterými dosud malíři běžně nepracovali. Písmo jako výtvarný znak se proměňovalo v osobitých verzích mnoha autorů.

Celá výstava je sestavena z děl, která jsou ve sbírce Oblastní galerie. Je možné zde vidět Jiřího Koláře, jabloneckého Zdenka Kirchnera, Ladislava Nováka, Dalibora Chatrného a další umělce. Práce s písmem ve výtvarném umění je specifická oblast, která se alespoň letmo dotýká mnoha umělců nejen z řad výtvarníků.

Galerie pro výstavu záměrně zvolila jarní termín, protože jejím prostřednictvím chtěla připomenout březen měsíc knihy. K tématu knihy, literatury a poezie se váže bohatý program jak pro dospělé, tak i pro děti.

Doprovodný program

11. 3 od 10.00 do 13.00 Březen – měsíc knihy: sobotní výtvarná dílna pro veřejnost

16. 3 v 10.30 a v 17.00 Písmo v obraze: Jaromír Typlt: Verše k potrhání básně. Ukázky z české experimentální poezie 60. let – od Jiřího Koláře a Emila Juliše až po Zdeňka Barborku a Josefa Honyse – přečte a poznámkami doprovodí Jaromír Typlt.

19. 3. v 15.00 Písmo v obraze: komentovaná prohlídka výstavy s Markétou Kroupovou a dcerou Josefa Honyse. Osobní vzpomínání na jejího tatínka, ale také na Jiřího Koláře, Ladislava Nováka nebo Josefa Hiršala.

30. 3. v 10.30 a v 17.00 Dílo měsíce: Zdeněk Kirchner (1934 – 1987), komentovaná prohlídka se Zuzanou Štěpanovičovou

27. 4. v 10.30 a v 17.00 Písmo v obraze: komentovaná prohlídka výstavy a díla měsíce (Jiří Balcar, Vstupte!, 1966) s Markétou Kroupovou.

13. 5. v 10.00 a ve 13.00   Lettristická dílna, sobotní výtvarná dílna pro děti

3. 4. – 19. 5. Doprovodný program pro školy Lettristická reportáž k výstavě Písmo v obraze na objednání: lektorske@ogl.cz, 725 558 413

Richard Loskot v Lázních propojuje kvantovou fyziku s uměním

Richard Loskot žije a tvoří v Ústí nad Labem, ale v Liberci není zcela neznámý; vystavoval například v galerii 3 × 3 a rovněž je absolventem zdejší Fakulty umění a designu na Technické univerzitě.  O kvalitě jeho tvorby svědčí hned trojnásobná nominace na Cenu Jindřicha Chalupeckého. “Je autorem převážně nových médií, instalací, objektů a do galerií vytváří vždy nové umělecké příběhy. Zmiňuji „příběhy“, protože se jedná v křehké slupce o promyšlený koncept s konkrétním prostorem, který je na hranici lidské citlivosti, intuice a smyslů, na něž by skoro člověk zapomněl,“

Název výstavy Základní výzkum odkazuje k definici experimentu, díky němuž získáváme nové poznatky o základních fenoménech daných vědeckých bádání. Richard Loskot se v prostoru osmi kabinetů galerie -1 stává průvodcem a vytváří pro diváky příběh, který se může lehce stát osobní. Prohlídka galerie -1 je pro návštěvníka metaforickou cestou okolo středu a vyplývají z ní hluboké otázky o existenci člověka, jako samostatné bytosti, tázající sebe sama: Kdo jsme? Máme svobodnou vůli? Dokážeme si zhmotnit věci? Musíme čekat, až nám někdo zaklepe na rameno a řekne: Už můžeš? „Přes tento filozofický podtext, jde Richard Loskot dál a to čistě k přírodním vědám – propůjčuje si pole kvantové fyziky a ukazuje divákovi, že umění není oddělené od přírodních věd. Ba naopak! Že podobné principy focusu můžeme hledat i zde. Paralelu ke kvantové fyzice najde divák také v umění. Richard Loskot divákovi ukazuje, co je naším očím a mozku skryto a rozumem neuchopené – že z makrosvěta se dostáváme do mikrosvěta a tak vědomě ovlivňujeme naše další průběhy v čase i v životě.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky